Motorparts Dutch

bullet1 Trekhaak

De 'Pan' (maar ook andere zware motoren) leent zich bij uitstek voor een trekhaak. Op de FJ1200, op beide 1100's had ik er al een en op mijn 1300 natuurlijk ook.
Als je op vakantie gaat kun je in een aanhanger een hoop meer luxe meenemen dan je normaliter op de motor kwijt kunt. Denk daarbij aan een grotere tent, een kookstel, lekkere stoelen, slaapmatjes, etc. Kamperen wordt opeens niet meer afzien als je een aanhanger ter beschikking hebt!
Voor mijn geluidsactiviteiten heb ik mijn aanhanger zo ingericht dat ik de hoognodige apparatuur kan meenemen t.b.v. live-optredens en opnames op locatie. Andere beroepsgroepen kunnen m.b.v. een aanhanger opeens ook hun gereedschap meenemen en zo met de motor naar 'het werk'.
Het rijden met een aanhanger valt heel erg mee, je merkt hem haast niet op tijdens het rijden. Alleen in de bochten en bij het remmen heb je er een beetje 'last' van.
Het zelf (laten) maken van een trekhaak loont de moeite! Het is alleen een hele uitzoekerij om alles uit te meten, te zagen en in elkaar te lassen. Voor de
bevestiging moet je drie punten in de gaten houden: 1. de trekhaak moet trek- en duwkrachten kunnen opvangen in horizontale richting, wat betekent dat ergems aan een stevig onderdeel van het (sub)frame min of meer horizontale liggers moeten worden bevestigd (bij de Pan kan dat aan de achterste ophanging van de uitlaten), 2. de trekhaak moet gewicht kunnen dragen en dus in verticale richting krachten opvangen, wat betekent dat ergens aan het subframe in het kontje een of twee verticale dragers moeten worden bevestigd, 3. het wiel moet er nog uitkunnen wat betekent dat de horizontale liggers genoeg ruimte moeten bieden om het wiel bijv. los van de cardan te kunnen schuiven. De truuk met het achterspatbord eruit halen lukt niet meer omdat daar net de haak zit.
Verder is het mooi om zoveel mogelijk de draagbeugels weg te werken onder het achterspatbord. Let er daarbij op dat het achterwiel bij volledige invering niet de beugels raakt.
Onderstaande foto's zeggen meer dan woorden.....